Wałbrzych: Oświadczenie Solidarności

Czwartek, 3 czerwca 2010, 9:00
Aktualizacja: 9:01
W związku z oświadczeniem rzecznika prasowego Urzędu Miejskiego dotyczącego zwolnienia pracownika UM, Przewodniczący MOZ „Solidarność” Krzysztof Kasperowicz postanowił wydać oświadczenie w tej sprawie.

Fragment oświadczenia mówiący, że "żadna z organizacji związkowych nie podjęła się próby obrony tego pracownika przed zwolnieniem" wymaga uściślenia, gdyż mógłby on sugerować, że Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ "Solidarność" Pracowników Administracji Samorządowej w Wałbrzychu odmówiła pomocy pracownikowi.

Nasza organizacja nigdy nie występowała z opinią dotyczącą zwolnienia pracownika, o którym mowa w oświadczeniu. Osoba ta nie jest członkiem organizacji związkowej NSZZ " Solidarność", tym samym jej obrony można było dokonać tylko na jej pisemną prośbę Taka prośba nie wpłynęła i jedyną informację, jaką mógł uzyskać pracodawca, to informacja, że MOZ "Solidarność" nie będzie reprezentował tego pracownika. O powodach zwolnienia Związek również nie był powiadamiany. W przedmiotowym przypadku nie może być mowy o jakiejkolwiek opinii czy nie podjęciu próby obrony przez MOZ "Solidarność" Pracowników Administracji Samorządowej w Wałbrzychu.

Krzysztof Kasperowicz
Przewodniczący MOZ "Solidarność"