Wałbrzych: Oświadczenie PO

Piątek, 10 grudnia 2010, 19:15
Aktualizacja: Sobota, 11 grudnia 2010, 8:55
Wałbrzych: Oświadczenie PO
Piotr Kruczkowski odnosi się do zarzutu kupczenia głosami
Fot. red
W związku z doniesieniami medialnymi, dotyczącymi procederu kupowania głosów w wyborach samorządowych, oświadczamy, że Platforma Obywatelska odcina się od takich działań.

Sprawa ewentualnego kupowania głosów trafiła do prokuratury. Niezależna prokuratura i niezawisły sąd to jedyne instytucje, które są powołane do zbadania takich doniesień i wydawania wyroków. Oczekujemy, że sprawa zostanie rozpatrzona szybko i rzetelnie. Zdziwienie budzi fakt, że oskarżenia padają ze strony komitetu, którego członkami są
osoby podejrzewane w poprzednich wyborach o kupowanie głosów. Dochodzą do nas również informacje, że jeden z komitetów za określoną sumę pieniędzy, bądź inne wartości materialne, poszukuje osób, które będą zeznawać przeciwko PO. To żenujące i żałosne.

Oczekujemy, że organy ścigania zajmą się również tymi doniesieniami. Jednocześnie chcemy poinformować, że Platforma Obywatelska, jako jedyny komitet wyborczy, podjęła działania, które miały na celu wzmożenie pracy odpowiednich służb w trakcie kampanii samorządowej. Parlamentarzyści PO zwracali się do Komendanta Głównego Policji oraz Komendanta Wojewódzkiego Policji we Wrocławiu o szczególny nadzór nad głosowaniem i prowadzenie działań operacyjny, które mogłyby ujawnić przestępstwa przeciwko ordynacji wyborczej.

Prezydent Wałbrzycha dwukrotnie zwracał się do odpowiednich służb z wnioskiem o szczególny nadzór nad przebiegiem wyborów w Wałbrzychu. Są to udokumentowane fakty, które świadczą o tym, że Platforma Obywatelska od początku kampanii samorządowej dążyła do piętnowania procederu kupowania głosów w Wałbrzychu i powiecie wałbrzyskim.

Piotr Kruczkowski
Przewodniczący zarządu